Crvena zvezda u kvalifikacijama za Evroligu

KKŽ Crvena zvezda jedan je od devet timova koji će kroz kvalifikacije pokušati da se plasira u Evroligu u sezoni 2022/23.

Jedini srpski predstavnik u evropskim takmičenjima će 15. jula posle žreba u Minhenu saznati imena dva protivnika. Kvalifikacije se igraju od 11. do 13. oktobra, a samo će pobednik grupe steći pravo igranja u Evroligi. Ekipe koje zauzmu drugo i treće mesto igraće u Evrokupu.

Ukupno su se prijavila 22 kluba za Evroligu. Od tog broja 13 je obezbedilo direktan plasman, dok će preostale tri ekipe biti poznate posle kvalifikacija.

Direktan plasman u Evroligu su obezbedile sledeće ekipe: Fenerbahče (Turska), Burg (Francuska), Avenida (Španija), Šopron (Mađarska), Skio (Italija), Prag (Češka), Polkovice (Poljska), Mehelen (Belgija), Riga (Letonija), Mersin (Turska), Basket Lend (Francuska), Valensija (Španija), Seksard (Mađarska).

Devet kluba u kvalifikacijama će biti podeljeno u tri grupe sa po tri ekipe. Sastav grupe A kvalifikacija je već ponat, i nju će činiti Viljnev (Francuska), Đirona (Španija) i Virtus Bolonja (Italija).

Sastav preostale dve grupe će biti poznat posle žreba, a u svakoj grupi će biti po jedna ekipa iz tri šešira. U prvom šeširu su Sepsi (Rumunija) i Miškols (Mađarska). U drugom šeširu su Olimpijakos (Grčka) i Ramla (Izrael), dok su u trećem šeširu Crvena zvezda i Botaš (Turska).

Na žrebu 15. jula će biti određen i raspored utakmica po grupama. Domaćini turnira će biti naknadno određeni.