INTERVJU – Ivan Simić, trener Kraljeva

Ženski košarkaški klub Kraljevo u novu sezonu je ušao sa dosta izmenjenim sastavom u odnosu na proteklu sezonu, a takođe, doveden je i nov trener, mlad, ambiciozan, pun energije da sa Kraljevom napada sam vrh tabele i trofeje.

Prošle sezone je radio u Studentu iz Niša, koji je tokom cele sezone igrao moderu, brzu košarku, da bi u ovoj sezoni preuzeo popularne „malene“ sa kojima juriša ka plej-ofu. Govorimo o Ivanu Simiću, treneru Kraljeva.

Ekipa Kraljeva posle osam odigranih kola ima šest pobeda i dva poraza. Celokupna uprava i igračice Kraljeva mogu biti dosadašnjim delom sezone zadovoljni, a o svemu tome, kako vidi dosadašnji deo lige, šta možemo da očekujemo u nastavku iste, razgovarali smo upravo sa Ivanom Simićem, trenerom „malenih“.

Trenutna tabela pokazuje da ste na deobi drugog mesta. Da li je to pozicija koju ste očekivali u ovom periodu?

-Da, apsolutno. Mi smo i ušli u sezonu tako da se u svakoj utakmici borimo i damo svoj maksimum. Raspored je bio takav da gostujemo i Artu i Zvezdi, tako da sam apsolutno zadovoljan trenutnim plasmanom.

Ako se pogleda plasman, igrali ste protiv većine vodećih ekipa. Na osnovu tog iskustva, kako gledate na vaše šanse da se nađete u plej-ofu?

-Ja smatram da smo i mi jedna od najkvalitetnijih ekipa u ligi, i najiskusnijih. Kada sam preuzeo Kraljevo ja sam rekao da je naš primarni cilj ulazak u plej-of, nakon toga i borba za titulu, jer smatram da ovaj tim, ovaj grad, to i zaslužuje, jer uz ljude iz uprave kluba, gradonačelnika, naše publike koja je najbolja u Srbiji, učinićemo sve da budemo ne samo u plej-ofu već i da pokušamo da donesemo titulu u Kraljevo. Merilo je teren i mi ćemo dati sve što je do nas da iz kola u kolo naše ciljeve ostvarimo.

Gobeljić, Račić i plejada mladih igračica bile su u klubu kada ste došli, doveli ste šest iskusnijih košarkašica. Koja misao vas je vodila u selektiranju ekipe za novu sezonu?

-Ono što smo želeli to smo i doveli. Napravili smo jedan spoj mladosti i iskustva. Ja sam i želeo da imam takav tim koji se uklapa u moj sistem igre sa dosta agresivne odbrane, dosta kontranapada.

Da li neko od igračica zaslužuje pohvalu s Vaše strane za dosadašnji rad i rezultat, i imate li neki savet za mlade igračice koje trenirate?

-Kada bih morao da izdvojim neku igračicu do sada ne bi bilo fer prema ostalima. Sve apsolutno od najstarije do najmlađe zaslužuju pohvale. Ja sam kao trener srećan što imam takav tim, pre svega to su sjajne osobe, veliki radnici i zaista dišemo kao jedan. Sa mnom je malo teško raditi, zahtevan sam trener ali one to poštuju i svaki trening, svaka utakmica je njihov maksimum. Ja jedva čekam da dođem na trening jer zaista i one meni daju snagu da radim još jače i da budem bolji. Što se tiče mlađih igračica rad, rad i samo rad. Talenat je jedno, ali radom se sve postiže.

U kojoj meri ste do sada uspeli da u samu igru implementirate ono što ste zacrtali, kako želite da tim izgleda? Šta nedostaje, a čime ste zadovoljni?

-Ja moram da kažem da mi nismo još na nivou na kojem ja želim da budemo. Ima dosta pozitivnih stvari kako u napadu tako i u onom što je najbitnije, a to je odbrana. Nismo konstantni svih 40 minuta i to je segment igre koji moramo popraviti i na kom moramo još raditi, ali iz kola u kolo iz dana u dan sve smo bolji i bolji.

Ekipa ste koja postiže, ali i prima dosta poena. Da li je to stil igre koji kao trener želite da forsirate?

-Napadački, to i jeste stil igre koji ja forsiram, sa dosta kontranapada, dosta brze igre, kretnji u napadu bez lopte, jedino kao što sam i rekao u prethodnom pitanju, ono sto ja želim je da primamo manje poena, ali radimo na tome da bude tako.

Sada sa već izvesnim iskustvom u ženskoj košarci, da li je lakše ili teže raditi nego u muškoj košarci? Šta biste izdvojili kao specifičnosti rada u ženskoj košarci?

-Što se lično mene tiče, ja nisam ništa menjao što se tiče sistema rada i neke moje filozofije košarke. Onako kako sam radio u muškoj, radim i u ženskoj, tako da je meni svejedno. Ja samo smatram s obzirom da imam određenog prvoligaskog iskustva u muškoj košarci, a radeći evo već godinu i po u ženskoj i ono što sam video, smatram da ženska kosarka ima potencijala, ali da mi treneri pre svega, klubovi takođe, moramo da uđemo u sale i da radimo, jer Srbija je zemlja košarke, mnogo talentovane dece ima i verujem da samo radom i posvećenošću prema svakoj igračici, možemo žensku košarku podići na još viši nivo.

FOTO: FOTO OSMEH