Reprezentacija Srbije krenula put Tokija, jedna izmena u timu u odnosu na Evropsko prvenstvo

Košarkaška reprezentacija Srbije krenula je put Tokija gde će učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama.

Selektorka Marina Maljković pred put je objavila tim koji će predstavljati Srbiju. U odnosu na Evropsko prvenstvo u Valensiji napravljena je jedna izmena, umesto Maše Janković u timu je Dragana Stanković.

Na spisku su: Sonja Vasić, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Jelena Bruks, Dajana Butulija, Aleksandra Crvendakić, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Ana Dabović, Maja Škorić, Anđela Dugalić, Tina Krajišnik.

Po dolasku u glavni grad Japana, naše košarkašice smestiće se u Olimpijsko selo i tamo će se pridružiti ostalim srpskim olimpijcima. Naše košarkašice u Tokio putuju kao aktuelne evropske šampionke i kao nosioci bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Riju 2016. godine.

Zanimljivo je istaći da su naše košarkašice i na Olimpijske igre u Rio putovale kao aktuelne šampionke Evrope.

Na konferenciji za medije koja je održana na beogradskom aerodromu pred poletanje selektorka Marina Maljković o predstojećim Olimpijskim igrama rekla je: “Mi volimo da radimo u miru, i da idemo korak po korak. Bez pauze smo, ali mi Srbi smo nacija koja ume da se snađe i da reaguje na sve vrste pritiska i da pronađe najbolje moguće rešenje. Moram da napomenem i veliko zadovoljstvo što smo deo ove porodice, svi smo jedan tim. A posebno mi je drago da kao osnivač Instituta za ženski sport mogu da istaknem da imamo 44 takmičarke i 42 takmičara. Osećam veliki ponos zbog toga.”

Kapiten naše reprezentacije Jelena Brooks je rekla da ne može da poredi Igre u Riju u Tokiju.

– Biće totalno drugačije. Mi moramo biti spremne i Olimpijski komitet nas je spremio na to što nas čeka. Verujem da smo spremne, i kao na svakom prvenstvu idemo korak po korak. Nadam se da ćemo se u Srbiju vratiti sa osmehom na licu. – rekla je Jelena

Najkorisnija igračica nedavno završenog evropskog prvenstva, Sonja Vasić, sada putuje na svoje druge Igre.

-Mi tamo odlazimo sa titulom prvaka Evrope i to govori da mi same imamo velike ambicije. Uvek sa ponosom predstavljamo Srbiju i obično donosimo dobre rezultate, nadam se da će tako biti i sada. – istakla je Sonja.

Na defileu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, zajedno sa Filipom Filipovićem, Sonja će nositi zastavu Srbije.

-Za mene je ogromna čast što sam deo Olimpijske porodice, a između toliko predstavnica ženskog sporta, izabrati mene je neverovatno. Pre svega, to je ogromna odgovornost i nadam se da ću je ispuniti. Nadam se da će se zastava na otvaranju vijoriti visoko i da ćemo Filip i ja to izneti kako treba. – rekla je Sonja Vasić

Standardna reprezentativka Srbije Ana Dabović kratko i jasno je izjavila.

– Dale smo sve od sebe od početka leta i nadam se da će to doneti rezultate.

Ivon Anderson će nastupati prvi put na Olimpijskim igrama i nije krila svoje uzbuđenje.

-Uzbuđena sam i srećna što sam deo ovog tima. Ovo mi je ostvarenje sna.

Srbija će u Tokiju igrati u grupi A, gde će za rivale imati selekcije Južne Koreje, Kanade i Španije. Prvu utakmicu igra u ponedeljak 26. jula protiv Kanade od 10.20 časova. U četvrtak u isto vreme rival je Španija, a meč protiv Južne Koreje je zakazan za nedelju 1. avgusta od 14 časova.

Dve najbolje reprezentacije iz svake od tri grupa, plus dve najbolje trećeplasirane ekipe obezbediće plasman u četvrtfinale.

Parovi četvrtfinala biće određeni žrebom.