Košarkašice Crne Gore, jednog od rivala Srbije, počele pripreme za Evrobasket

Crnogorske košarkašice počele su pripreme za Evrobasket.

Foto: Fiba

Selektorka Jelena Škerović računa na 18 košarkašica za pripreme, a 12 će nastupati na šampionatu koji organizuju Španija i Francuska.

„Krećemo danas zvanično sa treningom. Tu je 15 igračica. Sofija Živaljević je tek završila prvenstvo i biće tu od naredne sedmice, Jovani Pašić još traje plej-of, a kasnije će se priključiti i Markiša Getling. Imamo nekoliko devojaka sa nekim sitnim povredama, ali ćemo to rešavati tokom priprema i biće uskoro i one u pogonu“, kazala je selektorka.

Plan je da crnogorski nacionalni tim odigra šest prijateljskih utakmica. 21. i 22. maja gostovaće Sloveniji, 24. i 25. maja Hrvatska će biti domaćin u dva prijateljska meča, a generalne provere biće dueli protiv Bosne i Hercegovine u Podgorici 5. i 6. juna.

„To je dovoljno utakmica da se spremimo i da vidimo gde smo i kako na najbolji način da prezentujemo Crnu Goru na Evropskom prvenstvu“, ističe Škerović.

Crna Gora će igrati grupnu fazu u Valensiji. Rivali su Srbija, Italija i Grčka.

„Neke realne šanse za pobedu možemo tražiti protiv Grčke ili Italije. Ta pobeda bi nam donela plasman u drugi krug. Ipak obe te selekcije su kvalitetne, može se desiti i da izgubimo od njih, ali i da ih pobedimo. Nezgodni su, imaju jake i brze bekove, forsiraju brzu košarku, što nama toliko ne odgovara, međutim, ako iskoristimo pripreme najbolje što možemo mislim da ćemo biti spremni da pružimo jak otpor“, veruje selektorka.

Plasman u drugu fazu bio bi dobar rezultat.

„Mislim da smo protiv Švedske u februaru odigrali utakmicu koja je recept za ono što ja želim. Takva igra i fizički i mentalno je ono što želim. Imamo dovoljno vremena, 40 dana da se spremimo i mislim da će devojke odgovoriti izazovu, neće biti lako, ali imamo zajednički cilj. Jakim ulaganjem u sebe i treninge, verujem da možemo ostvariti cilj“, zaključila je Škerović.

Na spisku selektorke su:

Jelena Dubljević, Snežana Aleksić, Milica Jovanović, Markiša Getling, Jovana Pašić, Božica Mujović, Amra Bajrović, Milena Jakšić, Dragana Živković, Jovana Savković, Kristina Raković, Bojana Kovačević, Violeta Lazarević, Maja Bigović, Sofija Živaljević, Anastasija Drobnjak, Ksenija Šćepanović i Marija Leković.

U stručnom štabu su i treneri Dušan Dubljević i Alberto Antuna, doktorka Snežana Ćorac, tim menadžerka Aleksandra Vujović i fizioterapeut Petar Stojović.