Marina Maljković i Jasmina Juras u programu FIBA za žensku košarku

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković i sudija Jasmina Juras vodiće novi projekat FIBA Evrope za mlade trenere i sudije u ženskoj košarci.

Marina Maljković i Jasmina Juras, Foto: Fiba

Kako je saopšteno, čelna kuća košarke na Starom kontinentu je na ovaj način ukazala izuzetnu čast Maljković i Juras i prepoznala njihov izuzetan dosadašnji rad i angažman na polju promocije ženske košarke u Evropi i svetu.

„Velika mi je čast što ću učestvovati u ovom programu i što su baš mene odabrali da podučavam mlade stručnjake. FIBA još jednim projektom pokazuje koliko pažnje poklanja ženskoj košarci i ženama u sportu. Potrudiću se da tokom programa prenesem što više znanja i iskustva na mlade generacije i nadam se da ćemo svi zajedno kroz ovaj projekat uspeti da aktiviramo još veći broj devojčica i žena da se uključe u košarku i postanu deo jedne predivne zajednice“, rekla je Maljković.

Srpska selektorka biće zadužena za trenerski deo programa, dok će Juras voditi brigu o sudijskom programu.

Zasnovana na konceptu razmene iskustva i učenja, najnovija inicijativa, koju podržava Evropska unija će pomoći ženama koje rade u sportskim organizacijama da poboljšaju svoje kvalifikacije i razviju postojeće veštine, tako što će provoditi određeni deo vremena u drugim državama i učiti na drugačiji način.

Treneri i sudije će učestvovati u različitim aktivnostima, a centralna aktivnost projekta dogodiće se na FIBA Evropskom ženskom košarkaškom samitu, koji će se organizovati u Sloveniji 2021. i 2022. godine.

Program će se sprovoditi u saradnji sa nacionalnim federacijama Finske, Francuske, Slovenije i ŠŠpanije, a posebnu saradnju obavljaće sa Košarkaškim savezom Srbije.

„Veoma smo uzbuđeni zbog projekta i podrške Evropske unije. To je pozitivan znak za sve nas u ovim izazovnim vremenima. Uvereni smo da će ovaj projekat postići veliki uspeh i dodatno ojačati naše impresivne rezultate u sličnim razvojnim inicijativama koje smo pokrenuli“, istakao je izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak.

Svih 50 nacionalnih federacija članica FIBA će dati svoj doprinos u izboru kandidata među trenerima i sudijama koji će učestvovati u projektu.

Novi projekat biće dodatna vrednost aktivnim FIBA programima koji su usmereni na stvaranje jasnih puteva za žžene koje razvijaju karijeru u koššarci, istovremeno stvarajući sinergiju sa drugim aktivnim programima FIBA Evropa, poput „Tajm-auta“ i „Njenog sveta, njenih pravila“.