Evroliga: Bruks, Krajišnik, Crvendakić i Milić u glavnom žrebu, Vasić u kvalifikacijama

Najjače klupsko takmičenje u Evropi, Evroliga, u narednoj sezoni 2020-2021 brojaće 16 klubova.

Njih 14 je izborilo direktan plasman, dok će se četiri ekipe borizi za preostala dva mesta u glavnom žrebu koji je na programu 17. avgusta u Minhenu.

Za sada, Srbiju će u Evroligi predstavljati četiri igračice. Jelena Bruks i Tina Krajišnik su u Šopronu, Aleksandra Crvendakić je članica Asvela, dok će Nikolina Milić sa Avenidom igrati najelitnije takmičenje.

Najviše – po tri kluba – u Evroligi sledeće sezone imaće Rusija i Francuska, to su: Jekaterinburg, Dinamo Kursk i Nadežda, odnosno Asvel, Burž i Basketlend. Dva kluba ima Turska: Fenerbahče i Galatasaraj. Tu su još: Šopron (Mađarska), Gdinja (Poljska), Avenida (Španija), Prag (Češka), Skio (Italija) i Riga (Letonija).

Među četiri ekipe koje igraju kvalifikacije je i Đirona, naše Sonje Vasić, koja će dvomeč kvalifikacija igrati protiv rumunskog Sepsija, dok drugi kvalifikacioni par čine Izmit Beledije (Turska) i Miškolc (Mađarska). Kvalifikacije se igraju u dva meča na koš razliku. Pošto imaju bolji renking u poslednje tri godine, Đirona i Miškolc će revanš mečeve igrati na svom terenu.

Za drugo evropsko klupsko takmičenje – Evrokup – prijavljene su 33 ekipe, plus dve iz kvalifikacija za Evroligu. Sezonu će početi 32 tima podeljena u osam grupa po četiri.

Direktan plasman kao članovi Konferencije 1 izborilo je sledećih 16 klubova: Poraženi iz kvalifikacija za Evroligu, Spartak Moskva (Rusija), Dinamo Moskva (Rusija), Ormanspor (Turska), Kajzeri (Turska), Elazig (Turska), Bujukšehir (Turska), Hataj (Turska), Atomeromu (Mađarska, Đer (Mađarska), Cegled (Mađarska), Goržov (Poljska), Brno (Češka), Umea (Švedska), Ramla (Izrael), Prometej (Ukrajina).

U Konferenciji 2 direktan plasman su obezbedile sledeće ekipe: Poraženi iz kvalifikacija za Evroligu, Landernej (Francuska), Flams Karolo (Francuska), Roš Vendi (Francuska), Viljnev (Francuska), Gernika (Španija), Valensija (Španija), Kadi La Seu (Španija), Venecija (Italija), Kastors Braine (Belgija), Basket Hema (Belgija), Fantoms basket (Belgija), Friburg (Švajcarska).

Pored ovih 13 ekipa u žreb će ući još tri ekipe iz kvalifikacija u kojima učestvuje šest klubova. Nosioci u kvalifikacijama su Hajno (Francuska), Klarinos (Španija), Namur (Belgija). U drugom delu žreba su Kangoros (Belgija), Vintertur (Švajcarska) i Grengevald (Luksemburg).

Žreb za oba takmičenja biće održan 17. avgusta u Minhenu, dok će 1. septembra na sastanku Borda FIBA Evrope biti odlučeno kada i kako će sezone u evropskim klupskim takmičenjima dama i početi.