Sezona za nauk, Student na novom početku

Univerzitetski ženski košarkaški klub „Student“ jedan je od onih koji nije uspeo da sačuva prvoligaški status.

Niške košarkašice se jesu trudile, ali nisu uspele da isplivaju u godini koja može da se opiše kao.turbulentna.

Da podsetimo, Student je prošle sezone ispao iz elitnog ranga takmičenja i napravljen je dugoročni plan za rad sa mlađim kategorijama, ali je Košarkaški savez tada napravio „medveđu“ uslugu Studentu.

„Ideja je bila da mi priključimo 8 do 9 igračica iz mlađih kategorija, sa par iskusnih, i da te mlađe igračice, kroz drugu ligu ove godine, steknu iskustvo, i da mi, zapravo, dobijemo jedan dugoročni rezultat što se tiče igračkog kadra. Da mi napravimo minimus 6 do 7 naših igračica koje će biti za još jednu godinu iskusnije u seniorskom takmičenju“, rekla je Maja Živković, sekretar UŽKK „Student“.

Maja Živković takođe navodi da je klub tri nedelje pred početak prve lige dobio obaveštenje i poziv da igra prvu ligu.

„Naravno, taj poziv nismo mogli da odbijemo iz tog razloga što Niš kao košarkaški grad i „Student“ kao klub sa dugom tradicijom zaslužuju da igraju prvu ligu“, ističe Maja Živković.

Ekipa za elitni rang je sakupljana u hodu, bez adekvatnih priprema i ozbiljnijih planova, a mlađe igračice jasno je, za elitni rang još nisu stasale.

„Jednostavno, mislim da kako je u životu, tako i u sportu, na kraju možda tako i trebalo da bude“ rekla je Živković.

Ona takođe navodi da u svemu negativnom što se desi moramo da izvučemo nešto pozitivno i da će pozitivno biti to što će „Student“ imati jednu godinu za uigravanje, za sklapanje ekipe, za sticanje iskustva i da će iz svega toga izaći pozitivan rezultat.

Život teče dalje. Sa godinom kašnjenja kreće se u pionirski poduhvat, da se od sopstvenih mladih igračica stvori jaka baza za elitno društvo. Taj put, privremeno je prekinut.

Maja Živković navodi da su košarkašice zbog situacije oko korona virusa van trenažnog procesa, a da neke od njih u kućnim uslovima treniraju individualno, da ne bi izgubile mnogo na kondiciji i na svemu što je jednom sportisti potrebno.

„Međutim, to nije adekvatan trening, ali situacija je takva da moramo svi da poštujemo mere kako bismo se što pre vratili onome što najviše volimo, a to je košarka“ rekla je Živković.

Košarkašice Studenta su na prinudnom odmoru, ali se u klubu svi nadaju da pauza neće potrajati predugo

Sportski glasnik