U nedelju u Boru četvrti memorijalni turnir „Miodrag Prvulović-Žikajlo“

0
313

Na ovogodišnjem turniru učestvovaće ekipe Bora, Đerdapa iz Kladova, Radničkog iz Kragujevca, dok se još uvek čeka potvrda od strane leskovačkog Hisara, koji bi trebao da kompletira listu učesnika. Ukoliko Leskovčanke odustanu od učešća na turniru, u tom slučaju igraće se trijagonal po sistemu „svako sa svakim“.

Podsetimo, ŽKK Radnički je i prošle godine bio učesnik ovog memorijalnog turnira koji se održava u znak sećanja na Miodraga Prvulovića-Žikajla, jednog od najboljih košarkaških trenera i sudija u istočnom delu Srbije.

Prvulović je košarkom bio fasciniran još kao dečak, a aktivno joj se posvetio u tinejdžerskim danima, kao član Košarkaškog kluba Bor. Njegovu perspektivnu igračku karijeru naglo je prekinula povreda meniskusa, ali uprkos tome popularni Žikajlo nije imao nameru da se odrekne svoje velike ljubavi.

Dres i patike zamenio je cipelama i odelom, posvetivši se trenerskom pozivu. Osamdesete godine donele su procvat ženske košarke u Boru, a najzaslužniji za to je upravo Prvulović, koji je neprestano nizao uspehe sa svim selekcijama Ženskog košarkaškog kluba Bor. Pod njegovim budnim okom stasavala je plejada poznatih košarkašica, poput Sandre Rapo, Valentine Nikolov, Silvane Polovine, Zorice Đelić, Dragane Prvulović, Snežane Nikolić i mnoge druge.

U radu su mu svesrdno pomagali Željko Gagić, Vule Atanasovski i Dušan Nakić, a treba istaći da je sarađivao i bio u prijateljskim odnosima sa mnogim poznatim imenima jugoslovenske košarke, kao što su Duško Vujošević, Miroslav Muta Nikolić, Zoran Kovačić-Čivija, Zoran Tir i drugih.

1985. godina donela je potvrdu njegovog trenerskog rada, kada je imenovan za najboljeg trenera Timočke krajine. Za najboljeg trenera opštine Bor proglašavan je u dva navrata, 1989. i 1990. godine, a uz Ivana Markovića bio je jedini košarkaški sudija iz Bora koji je sudio tadašnju Prvu jugoslovensku ligu.

Po okončanju trenerske karijere posvetio se novinarskom pozivu i bio je dopisnik dva najznačajnija sportska lista u zemlji, „Sportskog žurnala“ i „Sporta“.

Preminuo je iznenada, u oktobru 2015. godine. Posthumnu nagradu za „Životno delo“ dobila je Miodragova porodica 2016. godine. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Njegova ćerka Jelena nasledila je očevu ljubav prema košarci. Prošla je sve mlađe reprezentativne selekcije i nastupala za brojne klubove u zemlji i inostranstvu. Najveći uspeh ostvarila je u Čeliku iz Zenice, sa kojim je osvojila prvenstvo BIH.

Jelena trenutno nastupa za kragujevački Radnički u Prvoj ženskoj ligi Srbije, gde ima ulogu kapitena ekipe.

Porodica Prvulović kao i sportski savez Opštine Bor Vas pozivaju da u što većem broju prisustvujete tradicionalnom turniru u Boru.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here