Tijana Zupančić: Cilj ove godine jeste da budemo u vrhu lige

KKŽ Radnički iz Beograda ovog vikenda u svojoj hali na Crvenom krstu organizuje tradicionalni turnir.

0
670

Ove godine turnir ima specifičnu težinu jer će biti posvećen jubileju – 100 godina postojanja sportskog društva Radnički.

O turniru, kao i predstojećoj sezoni, razgovarali smo sa Tijanom Zupančić, direktorkom kluba iz ulice Vojvode Šupljikca.

– Ovo je četvrti turnir koji već tradicionalno organizujemo. Predstavlja uvod u sezonu i odmeravanje snaga vodećih klubova. Do sada su turnir osvajali Radnički, Crvena zvezda i Šabac, a ove godine će to pokušati Radivoj Korać i Partizan. Radnički je ove godine započeo četvorogodišnji program povratka na stare staze. Ovo je godina konsolidacije, s obzirom da je doveden novi trener. Filip Borjanović je mlad i perspektivan trener kome je ovo prva godina u seniorskoj košarci. Zadržali smo kostur prošlogodišnje ekipe i podmladili igački kadar. Sa par iskusnih igrača koje su u planu da se dovedu očekujemo da ćemo biti u borbi za sam vrh 2.ŽLS. Rezultatski cilj ove godine jeste da budemo u vrhu lige.

Uoči početka sezone Radnički je ozvaničio saradnju sa Radivojem Koraćem. Zupančić o tome kaže.

– Na naše veliko zadovoljstvo napravili smo saradnju sa jednim od najboljih klubova u zadnjih par godina u državi. Naš zajednički cilj jeste razigravanje mladih igrača, postavljanje trenažnih ciklusa po principima Radivoja Koraća, što bi trebalo da da za rezultat ekipu koja bi sledeće godine trebalo da uđe u 1.ŽLS – kaže Tijana Zupančić.

Sportsko društvo Radnički je osnovano 20.aprila 1920. godine u prostorijama današnje Matematičke gimnazije, pod tadašnjim imenom Beogradski Radnički sport klub. Prvo je osnovan fudbalski, a odmah zatim rvački i bokserski klub. Danas Sportsko društvo „Radnički“ ima 13 klubova.

Najveću slavu ovog društva proneli su fudbaleri pedesetih, bokseri i rvači šezdesetih i sedamdesetih, kosarkaši i kosarkašice sedamdesetih i rukometašice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. U ekipnim sportovima takmičari su osvojili 60 titula prvaka Jugoslavije, a broj titula osvojen u pojedinačnim sportovima trostruko je veći. Više od 300 sportista oblačilo je bar po neki put u svojim karijerama dres sa drzavnim grbom, a neki od njih su svojoj zemlji doneli 20 olimpiskih medalja, 29 medalja sa Svetskih prvenstava i 51 medalju sa Evropskih šampionata. U sezoni 1972/73 Sportsko društvo „Radnicki“ je bilo najbolje u velikoj Jugoslaviji, jer su od njegovih sedam klubova, čak pet bili najbolji u državi.

Ženska košarkaška ekipa ima šest titula prvaka Jugoslavije (1961, 1962, 1964, 1965, 1966, 1968) i dva osvojena kupa (1960, 1962).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here