Srbija – Švedska (20.30)

Košarkašice Srbije od 20.30 časova u beogradskoj "Areni" igraće protiv Švedske utakmicu četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Srbija i Švedska se nisu sastajale od osamostaljenja Srbije.

Srbija je u dosadašnjem delu šampionata Starog kontinetna imala maksimalan učinak. U „grupi smrti“ u Zrenjaninu izabranice Marine Maljković su savladale Belorusiju, Rusiju i Belgiju.

Švedska je svoje utakmice igrala u Rigi. U prvoj utakmici je pobedila Crnu Goru sa 67:51, a zatim su usledila dva poraza. Od Češke 71:64 i Francuske 71:65. Švedska je zauzela treće mesto u grupi B pa je u baražu igrala protiv Letonije. Domaćin je pao prilično ubedljivo – 77:62.

Na strani rivala je bolji procenat šuta i za dva i za tri poena, kao i sa linije slobodnih bacanja. Ekipe su u proseku u skokovima izjednačeni, s tim da Srbija ima četiri ofanzivna skoka više po utakmici.

Srbija je u dosadašnjem delu prvenstva bila daleko sigurnija u organizaciji napada. Uz 15 asistencija i 9 osvojenih lopti ide i 13izgubljenih lopti po utakmici. Sa druge strane Šveđanke su imale 10 osvojenih lopti po utakmici, 18 asistencija i 20 izgubljenih lopti.

Prva zvezda tima svakako je Amanda Zahui koja je na četiri utakmice zabeležila u proseku dabl-dabl učinak sa 16.3 poena i 10.8 skokova. Značajan doprinos ekipi daju sestre Frida i Elin Eldebrink, Kalis Loyd, Louice Halvarsson, Regan Magarity i Binta Drammeh.

Sudije ove utakmice su Amy Bonner (SAD), Martins Kozlovskis (Letonija) i Dariusz Zapolski (Poljska).

Utakmicu možete pratiti u tekstualnom obliku OVDE a TV prava ostvaruje RTS1.