Marina Maljković: Pokret radi na stvaranju košarkaškog okruženja

Pokret za žensku košarku Marina Maljković koji već četiri godine sa velikim uspehom sprovodi program besplatnih škola košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, od nedavno je počeo sa radom i u Kini, tačnije u Šangaju.

Čelnicima lokalne oblasti Bašoan i košarkaške federacije Kine svidela se ideja Marine Maljković i način na koji se promoviše ženska košarka, pa su pružili podršku njenom projektu.

-Veoma sam ponosna na činjenicu da je Pokret krenuo da funkcioniše i u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Zahvalila bih se mojim prijateljima iz Kine na podršci uz želju da Pokret privuče što veći broj devojčica da se bavi košarkom – istakla je selektorka srpske reprezentacije Marina Maljković.

Brojnu kinesku delegaciju u poseti treningu Pokreta za žensku košarku Marina Maljković u Beogradu predvodila je direktorka sportskog biroa opštine Baošan Sun Lan.

-Marinu sam upoznala pre pola godine u Šangaju i mnogo mi je drago što je povela naše devojčice da poput devojčica u Srbiji treniraju i zavole košarku. Kao što znate, košarka i svaki drugi sport su veoma korisni za naše fizičko zdravlje, za našu duhovnu stabilnost, a takođe košarka nam može pomoći da se zbližimo sa drugim narodima širom naše planete. Jako mi je drago i jedva čekam da spojimo devojčice iz Srbije i Kine da treniraju zajedno – rekla je Sun Lan, koja je devojčice iz Pokreta naučila kako se na kineskom jeziku kaže „ja volim košarku“.

Pokret za žensku košarku Marina Maljković funkcioniše već četiri godine. Kroz program je prošlo više od 1.500 devojčica, a samo u prethodnih godinu dana održano je blizu 2.000 besplatnih treninga na različitim lokacijama u Beogradu i Srbiji, uz odigravanje 70 utakmica unutar samog Pokreta. Devojčicama se daje mogućnost da se prvi put upoznaju sa košarkom, kao i da primene stečeno znanje na terenu. Glavna pobeda Pokreta su predivna energija, mnogo nasmejanih lica i vesele devojčice koje vole da se igraju košarke.

-Uz pomoć Pokreta želimo da stvaramo veću bazu za žensku košarku u Srbiji i to ne samo igračku. Želimo da kreiramo veće košarkaško okruženje, pa da uz više igračica u budućnosti imamo i više trenera, košarkaških radnica, žena koje će u slobodno vreme igrati košarku i interesovati se i navijati na utakmicama, koje će kao menadžerke velikih kompanija znati da ulažu u žensku košarku. A sve se to postiže pravim pristupom u kome je osnovni cilj da se devojčice zaljube u košarku, tako što će učiti i igrati se – poručila je Marina Maljković.

Kako raste broj devojčica, tako raste i krug prijatelja Pokreta za žensku košarku bez čije pomoći ne bi bilo moguće sprovoditi akciju „besplatnih škola košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta“.

-Za nas je izuzetno velika stvar što je rad Pokreta prepoznala i FIBA Evropa i koja ove sezone podržava naš program, pa smo tako postali deo velike akcije „Njen svet, njena pravila“ koja za cilj ima promociju košarke među devojčicama uzrasta od 7 do 15 godina. S obzirom da će se ove godine Evropsko prvenstvo održati u našoj zemlji i Pokret se uključio u promociju kroz razne akcije, kako bi se što veći broj devojčica u budućnosti počeo da druži sa narandžastom loptom. Takođe još jednom moram da istaknem veliku zahvalnost i svim našim prijateljima koji nam pomažu u sprovođenju ove predivne akcije, a to su Telekom Srbija, Addiko bank, Coca Cola HBC, Lilly, Dunav osiguranje, uskoro i Chips Way, pa grad Beograd, opštine Palilula, Savski venac, Vračar i Zvezdara, kao i Zavod za sport i Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i sportski centri i osnovne škole gde držimo naše besplatne časove košarke. Posebno bih pozdravila drage „Frajle“, koje su pevale našim devojčicama na završnom času, a deo prihoda od prodaje CD-a su donirale Pokretu – zaključila je Marina Maljković.

Besplatni treninzi se redovno sprovode na više lokacija u Beogradu i Srbiji.