Treći memorijal Miodrag Prvulović – Žikajlo

Dana 29.12.2018. godine u Boru, od 14h, u velikoj sali SPC Mladost , održaće se “Treći Memorijal Miodrag Prvulović Žikajlo“.

Ženski košarkaški klub “Zicer” I porodica Prvulović, organizovaće treći po redu Memorijal “Miodrag Prvulović Žikajlo” u čast trenera i košarkaškog sudije koji je svojim radom ostavio dubok trag u borskoj košarci. Na ovogodišnjem Memorijalu učestvovaće, pored domaćina, koji je ujedno i organizator, ekipa Ženskog Košarkaškog Kluba “Radnički” iz Kragujevca, koja se takmiči u Drugoj ženskoj ligi Srbije, a za koju nastupa Jelena Prvulović, ćerka Miodraga Prvulovića.

Miodrag Prvulović, zvani Žikajlo, rođen 1957. Godine u Boru, bio je jedan od najboljih sportskih trenera istočne Srbije.

Još kao dečak bio je zaljubljenik u košarku i odrastao je sa loptom u rukama. Već kao tinejdžer, posle završene mašinske škole, počeo je aktivno da se bavi košarkom i igrao u košarkaškom klubu „Bor“. Nažalost, nije se dugo zadržao na parketu kao igrač zbog povrede i operacije meniskusa na kolenu. Svoj dres i patike zamenio je cipelama i odelom, ne sluteći da će postati jedan od najboljih trenera u Timočkoj krajini.

Trenerskom karijerom počeo je da se bavi 80-ih godina veoma uspešno. U tadašnjoj Jugoslaviji, ženska košarka je bila veoma aktuelna u Boru, jer je upravo Žikajlo, kao trener, stvarao dobre igračice i nizao uspehe sa svim selekcijama. U radu su mu pomagali Željko Gagić, Vule Atanasovski i Dušan Nakić. Od najznačajnijih imena, sarađivao je na kampovima i bio prijatelj sa velikim trenerima poput Duška Vujoševića, Miroslava Mute Nikolića, Zorana Kovačića Čivija, Zorana Tira i drugih. Pored toga bio je trener nekoliko poznatih košarkašica kao što su Sandra Rapo, Valentina Nikolov, Silvana Polovina, Zorica Đelić, Dragana Prvulović, Snežana Nikolić i mnoge druge.

Uz veliki broj pehara i zahvalnica, za najboljeg trenera Timočke krajine izabran je 1985. godine, dok je za najboljeg trenera opštine Bor proglašen 1989. I 1990. godine. Treba napomenuti da je bio uz Ivana Markovića jedini košarkaški sudija iz Bora koji je tada sudio prvu ligu u Jugoslaviji. Po okončanju trenerske karijere, bavio se i novinarstvom, pišući za sportske novine „Sport“ i „Žurnal“.

Preminuo je iznenada oktobra 2015. Godine. Posthumnu nagradu za „Životno delo“ dobila je Miodragova porodica 2016. godine. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece. Ćerka Jelena je pošla njegovim stopama, nastupajući za sve mlađe selekcije reprezentacije Srbije, osvojivši šampionat sa Zeničkim „Čelikom“, dok danas nastupa za ženski košarkaški klub „Radnički“.

U čast Miodraga Prvulovića, već dve godine u Boru održava se „Memorijalni turnir Miodrag Prvulović Žikajlo“, koji je do sad bio u organizaciji ženskog košarkaškog kluba „Bor“, a od ove godine organizaciju preuzima košarkaški klub „Zicer“.

Porodica Prvulović I Košarkaški Klub Zicer pozivaju sve ljubitelje košarke I poznavaoce lika I dela ovog istaknutog košarkaškog radnika da svojim prisustvom uveličaju sećanje na Žikajla.