Košarkašice Partizana osvojile Kup Milan Ciga Vasojević

Košarkašice Partizana osvojile su trofej u nacionalnom kupu Milan Ciga Vasojević.

0
1159

Košarkašice Partizana savladale se ekipu Crvene zvezde rezultatom 68:61 (24:21, 18:17, 12:19, 14:4).

Košarkašice Partizana 1953 osvojile su Kup „Milan Ciga Vasojević“, pošto su u velikom finalu savladale Crvenu zvezdu u pravoj košarkaškoj atmosferi pred više od 1.500 gledalaca.

Početak utakmice obeležila je bolja igra Partizana, koji je uglavnom iz reketa stigao do 15:6 posle pet minuta igre. Međutim, crveno-bele su se brzo probudile i posle nekoliko odličnih akcija serijom 15:0 za tri minuta povele 21:15. Nalet Zvezde prekinula je iskusna Matić, a onda i Špikić sa pet vezanih poena za ponovo vođstvo crno-belih 24:21, a sa tim rezultatom se otišlo na prvu pauzu.

I start druge četvrtine pripao je crno-belim devojkama, koje su vezale pet poena (29:21). Odmah je odgovorila Naumčev trojkom, a onda i Jovanović sa sedam vezanih poena za novu prednost Zvezde u 14. minutu – 31:29. Međutim, Partizan je pojačao odbranu, pa je Zvezda ostala bez rešenja, što je dovelo da novog preokreta u poslednjem minutu prvog poluvremena – 40:35 za klub iz Humske. Na poluvremenu je bilo 42:38 za crno-bele.

I treća četvrtina je donela dosta uzbuđenja i izjednačenu igru. Ekipe su se smenjivale u minimalnom vođstvu, a posle trojke Jovanovićeve i tri realizovana penala Prlje Zvezda je povela 54:50 u 27. minutu, a na poslednji odmor je otišla sa tri poena viška – 57:54.

Četvrta četvrtina počela se serijom promašaja na obe strane, koju je posle skoro tri minuta prekinula Matić. Crveno-bele su se u napadu oslanjale na šut za tri poena, koji ih nikako nije služio. Prve poene Zvezdi u ovoj deonici, posle četiri i po minuta igre, donela je Aleksandra Katanić (59:56), a Klausen je trojkom vratila prednost Partizanu 61:59 u 36. minutu. U poslednja dva minuta crno-bele su ušle sa dva poena prednosti – 63:61. Jovanovićeva je promašila trojku, Cvetković dva penala, ali je Stepanovićeva uhvatila loptu a Amerikanka Klausen pogodila odlučujuću trojku za 66:61 za Partizan 1:15 pre kraja. Prlja je izgubila loptu, pa je faulirana Matićeva, koja je 45 sekundi pre poslednje sirene pogodila dva penala za 68:61 i tako donela zasluženi Kup crno-belim devojkama.

Najefikasnija u pobedničkoj ekipi bila je ubedljivo sa 30 poena Ivanka Matić.

Posle meča Ivanka je kratko izjavila:

“Hvala Loznici, koja je sjajno organizovala Kup, a posebno sam oduševljena posetom. Neko mi je rekao da niko nije očekivao da ćemo da pobedimo, ali mi jesmo! Imali smo mnogo poraza od Zvezde ove i prošlih sezona. Sada smo odgovorili na njihovu agresivnost. Trener nam je stalno pričao da moramo da se borimo da ne mogu da nas prolaze i lako nam daju koševe. Odgovorile smo im jako i osvojile ovaj Kup.“

U timu Crvene zvezde istakla se kapiten Katanić sa 13 poena.

Vidno razočarana ona je nakon meča rekla:

“Pre Kupa smo imale problema sa povredama, mislili smo da se to neće odraziti na utakmicu, ali nestalo nam je snage. Primile smo previše trojki, desio se mali pad koncentracije i to nas je dovelo do poraza.“

Crveno-bele nisu uspele da odbrane trofej osvojen prošle godine u Novom Sadu.

Ovo je Partizanu prvi trofej od 2013. godine.

Partizan je nakon 11 poraza u večitim derbijima konačno uspeo da savlada crveno-bele.

Nakon finala treneri oba kluba su dali izjave:

Blagoje Ivić:

“Sve je bilo fenomenalno u oba dana. Imali smo dve teške utakmice. Mislim da nam je ovo bila osma utakmica u poslednjih 16 dan. Čitavih šest meseci, ono što smo radili do sada, svelo se na ovaj vikend. Pokušao sam i uspeo da trgnem ekipu. I mi imamo dosta problema sa povredama. Devojkama sve česititke, utakmica je bila fantastična. Mi smo pravili serije, pa one, rezultat se stalno menjao. Najbolja utakmica ove sezone. Ušli smo sa tim malim kompleksom, jer nas je Zvezda prethodna četiri puta dobila. I nije bilo lako, kada vam stalno to visi nad glavom. Verovali smo, dobro smo se pripremili, devojke su bile fokusirane. Ključ je bio da budemo agresivni u odbrani.

A domah za njim i trener Crvene zvezde Dragan Vuković:

“Čak četiri igračice su izašle iz povreda i nismo bili fizički, a onda i psihčki spremni. Nismo dobro reagovali na agresivnu odbranu Partizana, pa i Ivanku Matić, koja je odigrala fenomenalno. Mislim da ovako nije igrala u karijeri. E sad što je to došlo u 39. godini. Možda je za analizu da najbolji igrač u zemlji ima 39 godina. Nismo imali rešenja za nju u oba prvaca. Čeka nas fajnal-for ABA lige i plej-of gde ćemo pokušati da ostvarimo naše ciljeve. Teško je igrati iz pozicije favorita, ali ovo nije naše najbolje izdanje. Možemo, pre svega energetski, mnogo bolje.“

 

 

STATISTIKA

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here